Home Our News Класицизм Основні ознаки та особливості періоду класицизму

Класицизм Основні ознаки та особливості періоду класицизму

Такий перехід від білінгвічного бароко (церковнослов’янська й українська мови) стає для України справжнім літературним ренесансом. Класицизм в Україні, на відміну від інших національних літератур, народився та існував без боротьби з барокковою літературою. У другій половині XVIII століття, коли Україна стає російською провінцією і втрачає національні літературні й культурні центри (зокрема Київську Академію), барокко зникає саме собою.

доведіть що класицизм це мистецтво яке наслідує певні канони

Цей процес у різних країнах набуває різних форм. Феодальна реакція, наприклад, отримує перемогу в… Доба бароко, з якою ми ознайомилися на попередніх уроках, була добою великих містиків та філософів – ідеалістів.

Класицизм (буквально — зразковий) — стиль у мистецтві XVII — початку XIX ст., суть якого полягала в наслідуванні мистецтва античності та в дотриманні системи строгих правил відтворення дійсності. Російський класицизм розвивається лише в середині XVIII ст. Будівництво Петербурга стає поштовхом для розвитку класицизму в Російський імперії.

Мистецтво. 8 клас. Кондратова

Він працював над парком на віллі Р.Б. Бьорлінґтона (околиця Лондона) і парком «Єлисейські поля» в Стоу (Центральна Англія). Художнім формам цього стилю притаманні строгість і чіткість, логічність і ясність, гармонійність та врівноваженість.

Портал:Класицизм

Буало „Мистецтво поезії” (1674 р.), в якій нормативна естетика відбилася найбільш повно й послідовно. Естетичну цінність для класицистів становило лише вічне, непідвладне часу, зокрема твори античності. Наслідуючи давніх авторів, класицисти самі створювали “вічні” образи, які назавжди увійшли до скарбниці світової літератури (Тартюф, Сід, Горацій, Федра, Андромаха, міщанин-шляхтич, скнара, https://nikopolnews.net/rm/pariplay-spivpratsiuie-zi-skillzzgaming-dlia-poshyrennia-ekskliuzyvnoho-kontentu-v-ssha/ недоросток та ін.). Класицистичні твори стали торжеством гармонії, розуму і порядку над хаосом і суперечностями буття. Із ученням про абсолютність ідеалу прекрасного і з раціоналізмом класицистів пов’язане їхнє розуміння універсальних типів людських характерів. Спираючись на трактат давньогрецького філософа Теофраста “Епічні характери”, класицисти стверджували незмінність людської вдачі.

Надгробок і монументи доби класицизму[ред.

Менше розповсюдження класицизм мав в російському живопису, а більше в графіці, в модах, в надгробках і монументах. В історичному плані класицизм подолав два етапи. Перший етап пов’язаний із розквітом монархічних держав, коли абсолютизм сприяв розвитку всіх сфер суспільства (економіки, політики, науки, культури). Головним завданням класицистів на цьому етапі було прославлення монархії, національної єдності держави під владою короля.

До кола французьких класицистів входили, крім Корнеля, Мольєра і Расіна, також поет Сірано де Бержерак, байкар Жан Лафонтен, теоретик класицизму Нікола Буало. Перша збірка Ларошфуко вийшла друком 1659 р. І відкривалася «Портретом» автора. Це цікава психологічна замальовка, в якій Ларошфуко стверджує, що наділений розумом, вміє сильно відчувати, він гордий і діткливий. У цей самий час Ларошфуко опублікував уривки з «Мемуарів» («Memoires», 1662), які вийдуть друком у повному обсязі лише 1817р. Ларошфуко тут детально описує події, пов’язані з Фронюю і придворними звичаями того часу.